Logo
Facebook


Contactgegevens

Spiraaltje

Hormoonvrij en hormoon houdende spiraal

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena).

Hormoonvrij spiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden.

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website voor een overzicht van de bijwerkingen.

Het T-Safe spiraaltje kan je online bestellen. Het spiraaltje wordt kosteloos thuisbezorgd. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een recept het T-Safe spiraaltje af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraaltje kost €69,00.

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Het Mirena spiraaltje is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je de Mirena ook voor een korte periode laten plaatsen bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena voor een overzicht van de bijwerkingen

Het Mirena spiraaltje dien je met een recept af te halen bij de apotheek. Het Mirena spiraaltje kost ongeveer €160, -.

De kosten voor een spiraaltje zal je dus zelf moeten dragen als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt.

Kosten plaatsing

De kosten van het plaatsen van een spiraaltje worden meestal vergoed door iedere zorgverzekeraar. De zorgverzekeringen waar we rechtstreeks kunnen declareren zijn;
Achmea / FBTO / OZF / IAK / Zilveren kruis / Interpolis / Prolife / Nedasco-Caresco / Aevtea / Turien&Co / Groep buitenlands recht / VGZ / IZA / SZVK / UMC / Univé / IZZ / Bewust+ / Zekur / Zorgzaam
Ben je ergens anders verzekerd dan krijg je een factuur mee maar kunnen we niet garanderen dat je het vergoed krijgt.

Spiraal plaatsen € 58,86
Echo controle spiraal (indien ergens anders geplaatst) € 25,-
Spiraaltje verwijderen    € 25,-
Kinderwensconsult inclusief verwijderen spiraaltje € 30,-

Deze prijzen zijn exclusief het spiraaltje. Voor actuele prijzen zie de website (T-Safe, Mirena) of informeer bij je plaatselijke apotheek.

Spiraalplaatsing

Voor de spiraalplaatsing bij ons neem je zelf het spiraaltje mee en zorg je ervoor dat weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten ( a 500 mg) of één ibuprofen ( a 600 mg) in te nemen.

Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.

Indien je nog nooit bevallen bent plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole welke zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt.

Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen dan kun je ook bij ons terecht. Dit wordt ook vergoed door bovenstaande verzekeraars. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.