Thuis of in het ziekenhuis

 Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Of nog ergens anders misschien? Bespreek dat dan

met je verloskundige. Zij kan alle voor- en nadelen met je op een rijtje zetten en samen met jou en je partner kijken wat goed bij je past. Je hoeft niets definitief vast te leggen. Dus als je toch ergens anders wilt bevallen als de weeën eenmaal begonnen zijn, dan kun je altijd nog anders beslissen.

Thuis bevallen

De zorg die je nodig hebt, is 24 uur per dag, 7 dagen per week en overal beschikbaar. Dit systeem van hooggekwalificeerde service is uniek in de wereld. Thuis ben je in je eigen omgeving en hebben jij en je partner meer controle over de bevalling. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en ben je in een vertrouwde omgeving. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt.

Poliklinisch in het ziekenhuis bevallen

Ook een poliklinische bevalling begint thuis. Je overlegt met de verloskundige over het moment dat je naar het ziekenhuis gaat. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn gekomen. De verloskundige komt meestal eerst thuis en regelt dan dat je naar het ziekenhuis kan gaan. Jullie gaan met eigen vervoer.

Een reden om poliklinisch te bevallen, is dat je je daar misschien prettiger voelt. Of misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is.

Het voordeel van poliklinisch bevallen is dat als de hulp van een gynaecoloog tijdens de bevalling nodig blijkt, je niet meer naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden. Als de hulp van een anesthesist tijdens de bevalling nodig is, word je indien nodig vervoerd naar een andere afdeling.

Afhankelijk van je verzekering verschilt de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling. 

Thuisbevalling net zo veilig

Een thuisbevalling is bij een goede selectie door de verloskundige veiliger dan een ziekenhuisbevalling. Uit het onderzoek, gepubliceerd in het gezaghebbende British Journal of Obstetrics and Gynaecology, blijkt dat er geen hogere babysterfte is bij baby’s van vrouwen die thuis bevallen en dat er minder kans is op ernstige complicaties dan vrouwen met een geplande bevalling in het ziekenhuis. Aan het onderzoek deden tussen 2000 en 2006 meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen mee. Deze vrouwen konden medisch gezien allemaal thuis bevallen en werden begeleid door een verloskundige. In de coronatijd zijn er veel meer thuis bevallingen geweest en zijn deze cijfers gelijk gebleven. Dit bevestigd wederom dat thuis bevallen veilig is. 

Klinisch in het ziekenhuis bevallen

Een bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog is noodzakelijk wanneer daar een medische indicatie voor is. Deze medische indicatie wordt door de verloskundige, de verloskundig actieve huisarts of de gynaecoloog vastgesteld.