Implanon

De Implanon, ook wel bekend als het hormoonstaafje, is ongeveer zo groot als een lucifer, het is 40 mm lang en heeft een diameter van 2 mm. De Implanon wordt door een arts of verloskundige ingebracht in de bovenarm, net onder de huid, en is 2 tot 3 jaar werkzaam. Eerdere verwijdering, bijvoorbeeld bij klachten of een zwangerschapswens, is altijd mogelijk. Implanon bevat één soort hormoon namelijk progestageen.

De werking hiervan is dat de eisprong wordt geremd en het slijm in de baarmoedermond moeilijk doordringbaar wordt voor zaadcellen. Daarnaast verandert progestageen het baarmoederslijmvlies zodanig dat de baarmoeder ongeschikt is voor een zwangerschap.

De eerste drie maanden na het plaatsen van Implanon kan onregelmatig bloedverlies optreden, meestal kleine hoeveelheden, ook wel ´spotting´ genoemd. Na drie tot zes maanden is dit voorbij en treedt er nog slechts af en toe een bloeding op of stopt het bloedverlies helemaal, dit kan overigens geen kwaad.

Betrouwbaarheid

De Implanon is een van de betrouwbaarste anticonceptiemethoden die er in Nederland zijn. Het zwangerschapscijfer ligt theoretisch op 0. Dit betekent dat als een groep van 1000 vrouwen een jaar lang Implanon als anticonceptie gebruikt, daarvan niemand zwanger wordt. In de praktijk zullen door het verkeerd plaatsen van het staafje 3 op de 1000 vrouwen zwanger worden.

Als de Implanon tijdens een menstruatie geplaatst is, is deze meteen betrouwbaar. Als de Implanon niet tijdens een menstruatie geplaatst is, is het nodig om gedurende zeven dagen een extra anticonceptiemethode te gebruiken.

Gebruik

Het inbrengen van het hormoonstaafje wordt gedaan door de verloskundige, huisarts of gynaecoloog met behulp van een speciaal ontworpen apparaat waarin het staafje in een naald zit. Implanon wordt vlak onder de huid ingebracht tussen twee spieren in de bovenarm. Voordat het staafje wordt geplaatst wordt de huid eerst verdoofd, hierdoor voel je bijna niks van het inbrengen.

Wanneer starten met Implanon na de bevalling?

Wanneer je borstvoeding geeft kan Implanon drie tot vier weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding dan kan het staafje in principe direct na de bevalling worden ingebracht. Het precieze tijdstip bepaal je in overleg met je verloskundige/huisarts/gynaecoloog.

Voordelen

  •   Je hoeft maar één keer in de drie jaar aan anticonceptie te denken.
  •   Is zeer betrouwbaar.
  •   Relatief weinig hormonen.
  •   Menstruatie neemt eigenlijk altijd af in hoeveelheid, duur, frequentie en pijnlijkheid.
  •   Mag gebruikt worden tijdens borstvoeding.
  •   Wanneer de Implanon verwijderd wordt ben je na 1-2 weken weer vruchtbaar.

Nadelen

  •   Het plaatsen en verwijderen van de Implanon wordt gedaan door een verloskundige of arts .
  •   Er kan onvoorspelbaar en onregelmatig bloedverlies optreden.
  •   De eerste weken na het inbrengen van het staafje kunnen hoofdpijnklachten ontstaan die vanzelf weer overgaan.
  •   Beschermt niet tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen).
  •   Sommige medicijnen beïnvloeden de werking van de Implanon (onder andere middelen tegen epilepsie en tuberculose en een aantal slaap- en kalmeringsmiddelen).