Bevalling

De bevalling betreft een spannende tijd. Jullie kindje gaat geboren worden en de eerste kennismaking zal plaatsvinden.

De keuze over de plaats van de bevalling is geheel aan jullie, mits alles medisch in orde is. Het belangrijkst is dat je die plaats kiest waar jij en je partner je ontspannen voelen, daar beval je immers het best.

Als je twijfelt over de plaats van de bevalling kun je dit natuurlijk altijd met ons bespreken.

Bevallingsdatum

In het begin van de zwangerschap wordt een echo gemaakt om de uitgerekende datum te bepalen. De uitgerekende datum komt overeen met de 40ste zwangerschapsweek. Dit hoeft niet de dag van de bevalling te zijn. De bevalling vindt plaats, indien alles goed gaat, tussen de 37ste en 42ste week van de zwangerschap. Jullie ongeboren kindje is dan helemaal volgroeid en klaar om geboren te worden.

Vroeggeboorte

Er wordt over een vroeggeboorte gesproken als je kindje voor de 37ste zwangerschapsweek geboren wordt. Dit wordt ook wel prematuriteit genoemd.

Indien je kindje te vroeg geboren wordt zal het extra zorg nodig hebben. Dit is afhankelijk van de termijn waarop je kindje is geboren en de conditie van je kindje. Je pasgeboren kindje zal dan tijdelijk moeten verblijven in het ziekenhuis.

Over tijd

Indien de bevalling niet begint op de uitgerekende dag mag je kindje geboren worden tot twee weken na de uitgerekende datum, dus bij maximaal 42 weken zwangerschap. Een zwangerschapsduur van 42 weken of meer wordt serotiniteit genoemd. Wanneer je overtijd loopt is het belangrijk om alert te zijn op kindsbewegingen. Indien de bevalling niet spontaan begint voor de 42ste week zal de bevalling in het ziekenhuis opgewekt gaan worden.