Zwangerschap

Zwangerschaps Controles

Als je hebt ontdekt dat je zwanger bent kun je je direct aanmelden bij ons, je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. We maken bij de aanmelding 3 afspraken. De eerste afspraak is een echo met 8 a 9 weken zwangerschap. De tweede afspraak is telefonisch, de verloskundige belt je dan voor de intake. De derde afspraak maken we rond week 10-11, dit is de termijn echo.
Voordat je op afspraak komt ontvang je een welkomstmail met daarin informatie en links naar relevante onderwerpen. Wij vragen je deze folders door te nemen voor de eerste afspraak. Ook ontvang je een link naar een intakeformulier met vragen over bijvoorbeeld jouw medische achtergrond.  De controles zien er als volgt uit:

Eerste echo rond 8 tot 10 weken zwangerschap, 15 minuten:

  • Echo om de zwangerschap te bevestigen, hoeveel baby’s en of deze in de baarmoeder zit, en of het hartje klopt

                                                            

Intake  rond 9 tot 10 weken zwangerschap, 30 minuten:

 Termijn echo: rond 10 tot 11 weken zwangerschap, 14 minuten. 

  • Bespreken van je gedachten en keuzes rondom de vroege screening van je baby
  • Laboratorium formulieren mee geven voor bloedonderzoek (infectieziekten/ bloedgroep/ ijzergehalte/ glucose/vitamine D)
  • Besluit Centering Pregnancy (https://verloskundigenpraktijkuithoorn.nl/pagina.php?id=35) of volgens ouderwetse controle systeem

 

In het begin van de zwangerschap kom je elke 4 weken op controle. Later volgen de  controles elkaar sneller op en aan het eind van de zwangerschap zien we jou wekelijks. Gedurende de hele zwangerschap wordt bij elke controle:

  • Bloeddruk gemeten
  • Je buik gecontroleerd op groei en ligging van de baby
  • Harttonen geluisterd van de baby (vanaf 13 weken)
  • Ruimte voor het stellen van vragen

Bij ongerustheid kun je altijd bellen en tussendoor een controle krijgen.

Kosten

De verloskundige zorg wordt vergoed uit de basiszorgverzekering. De kosten van de 20-weken echo worden ook vergoed. De combinatietest wordt niet door alle verzekeraars vergoed, de NIPT wordt niet vergoed.