Kraamtijd

Dit is een spannende periode met allemaal nieuwe ervaringen. Onder kraambed wordt verstaan de eerste acht tot tien dagen na de bevalling. Wij komen in deze periode ook een aantal keer langs en zijn de eindverantwoordelijke voor de zorg.

Aanvragen van kraamzorg

In verband met de grote vraag naar kraamzorg is het belangrijk om vóór 16 weken zwangerschapsduur een aanvraag in te dienen. Afhankelijk van de verzekeraar kan er een aanvraag voor kraamzorg bij ieder kraamzorgcentrum ingediend worden of alleen bij de kraamzorgcentra waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Eigen bijdrage

Een groot deel van het bedrag voor de kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een klein deel moet je zelf betalen. Deze gegevens zijn op te vragen bij de verzekering. Wanneer je op de kraamafdeling in het ziekenhuis verblijft wordt het aantal verblijfsdagen afgetrokken van de dagen kraamzorg thuis.

Kraampakket

Een kraampakket is een pakket dat alle benodigdheden bevat voor de bevalling en het kraambed. Afhankelijk van de verzekering wordt het kraampakket gratis thuis gestuurd bij een zwangerschapsduur van ongeveer 30 weken. Wanneer je kraamzorg aanvraagt bij de verzekering kan het kraampakket gelijk aangevraagd worden. Indien het kraampakket niet binnen de verzekering valt kan een kraampakket aangeschaft worden o.a. de thuiszorgwinkel, Prenatal, Natalis. Voor duurzame en biologische pakketten kun je terecht bij www.dalalounatuurlijk.nl/winkel/.

Klossen

Vanaf 37 weken zwangerschapsduur ben je verplicht om het bed op klossen te plaatsen. Het is belangrijk dat het bed op de juiste hoogte staat zodat de verloskundige en de kraamverzorgende geen last krijgen van hun rug wanneer zij zorg verlenen. Het is ook nodig wanneer jullie van plan zijn om in het ziekenhuis te gaan bevallen. Klossen zijn te huur bij de thuiszorg.