Prenatale screening

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken via prenatale screening. Zo kun je in het begin van je zwangerschap onderzoeken doen naar het risico op trisomie 21 (Downsyndroom) trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom). Dit wordt onderzogt via de NIPT test. Het is je eigen beslissing of je dit wil laten doen. 

Met de 13 en 20 weken echo wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook kijkt de echoscopist naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook dit onderzoek is een keuze. Indien je dit onderzoek wenst wordt dit bij een laag risico uitgevoerd door het SAM& centrum

Tijdens het intake gesprek zullen we deze verschillende onderzoeken bespreken. Hieronder vind je alvast de informatie folders. 

https://www.pns.nl/prenatale-screeningen

Informatie over de NIPT

 

Kosten

Het uitgebreide gesprek tijdens de intake over deze onderzoeken worden vergoed uit de basiszorgverzekering. De kosten van de 13-weken, 20-weken echo worden ook vergoed. De NIPT kost € 175,00. Deze kosten zijn voor eigen rekening. Vanaf 1-1-2023 zal ook de NIPT vergoed worden. Mocht er vervolgonderzoek nodig zijn dan wordt dat wel vergoed uit de basiszorg.