Borst en flesvoeding

De keuze maken tussen het geven van borstvoeding of flesvoeding is niet altijd makkelijk. Zeker in het begin van de zwangerschap staat het onderwerp nog wat ver van je af. Door je tijdens de zwangerschap te verdiepen in de borstvoeding en flesvoeding kun je een juiste keuze maken. Mocht je vragen of bedenkingen hebben, kun je dit altijd met ons bespreken.

Borstvoeding

In de eerste paar uur na de bevalling hebben de meeste kinderen een grote zuigbehoefte. Dit is een goed moment om je kindje voor de eerste keer aan de borst te leggen. De borstvoeding zal na de bevalling op gang komen door het vrijkomen van hormonen en door de stimulatie van de borsten tijdens het drinken. Elke dag wordt de melkproductie iets meer. De kraamverzorgende zal hulp bieden bij het aanleggen. Tevens zal zij adviezen geven omtrent borstvoeding. In de eerste dagen is het belangrijk om je kindje nog geen speen te geven omdat de pasgeborene eerst goed moet leren om aan de borst te drinken. Er zijn meerdere borstvoedingscursussen in de regio. Ook heb je meerdere mooie boeken over borstvoedings zoals ‘Het nieuwe borstvoedingsboek’ van Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen.  

Bij borstvoeding zal, nadat jullie kindje een week oud is, extra vitaminen gegeven moeten worden: vitamine K (voor een goede bloedstolling) en vitamine D (voor de bot opbouw). Deze vitaminen zijn te weinig aanwezig in de borstvoeding. Deze vitaminen zijn bij de drogist en apotheek te koop. De kraamverzorgende of de verloskundige zal aangeven hoe de vitaminen gebruikt moeten worden. 

Kunstvoeding

Als je hebt besloten geen borstvoeding te geven is het belangrijk om een keuze te maken tussen de verschillende merken kunstvoeding. In principe zijn alle merken volgens de norm ontwikkeld. Om de voeding juist klaar te maken is het belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing correct volgt. De hoeveelheid zal bepaald worden naar de behoefte van de baby. Hierbij zal de kraamverzorgende of verloskundige je helpen. Bij kunstvoeding moet je ook vitamine D extra geven vanaf dag 8 na de bevalling. In de kraamtijd zal duidelijk worden welke fles en speen geschikt is voor jouw baby en advieseren we nog geen grote voorraad aan te leggen.